Van Mastodon wordt wel eens gezegd dat het moeilijk is om te gebruiken. Ik merk dat vele nieuwe Mastodonianen raken een beetje van van de wijs door het gedecentraliseerd systeem. Door de jaren heen is het internet immers meer en meer gecentraliseerd. Dit geldt vooral voor de grote sociale netwerken zoals Facebook en Twitter. Oeps, dat laatste woord had ik trouwens beter niet gebruikt.

Op Mastodon noemen gebruikers deze microblogsite steevast de bird site. Waarbij al dan niet gebruik gemaakt wordt van het icoontje dat eruit ziet als een blauw vogeltje.

 

Maar goed, we wijken af! De meeste mensen zijn gewoon dat sociale netwerken tegenwoordig opereren vanuit een centraal hoofdkwartier waar voor de hele wereld bepaald wordt wat de gebruiksvoorwaarden zijn. Tegelijk bieden sociale netwerken steeds meer diensten aan die weinig te maken hebben met wat we social media in de eerste plaats voor gebruikten: communicatie!

 

Momenteel zie je dat steeds meer diensten worden aangeboden onder de noemer van social media: marktplaatsen, vacaturebanken, cryptomunten en andere diensten die weinig of niets te maken hebben met de primaire missie van deze netwerken. Deze ontwikkeling voelt voor mij aan alsof je een brood koopt in een bouwmarkt. Dat slaat nergens op. Als gebruiker krijg je het gevoel dat je als het ware vertrappeld wordt door een hele grote mastodont!

 

Euh, wacht! Zei ik #Mastodon? Ondanks de naam heeft dit sociale netwerk weinig te maken met de donkerblauwe en lichtblauwe multinationals! Het paarse olifantje is immers gedecentraliseerd. Nu weten we nog niet wat we ons daarbij mogen voorstellen.

 

In plaats van een of meerdere grote servers draait Mastodon op verschillende kleine tot middelgrote servers die allemaal door een eigen admin onderhouden worden. Dit lijkt ingewikkeld, maar niets is minder waar. Nieuwe gebruikers en bird site migranten stellen zich wel eens de vraag of het wel mogelijk is om anderen terug te vinden in dit op het eerste zicht versnipperde universum. En of je nog wel met mensen die van een andere server gebruikmaken kunt communiceren. Niets is minder waar! Dit is allemaal mogelijk. Zelf ben ik actief op de server todon.nl. Tegelijk communiceer ik met mensen uit de hele wereld die vanaf de meest diverse servers zitten te posten!

 

Hoe werkt dit dan? Het antwoord op deze vraag is stukken eenvoudiger dan verwacht! Je hoeft echt niet ver te gaan zoeken om in de echte wereld vergelijkbare voorbeelden te vinden. Als het goed is, gebruiken de meesten van ons wel eens de telefoon. Hierbij is het perfect mogelijk om abonnees te bereiken die gebruikmaken van een andere provider of van een buitenlands netwerk. Hetzelfde geldt trouwens voor e-mail. Je kunt met je Telenet-account naar iemand met een Proximus-adres mailen. Hetzelfde geldt voor Ziggo en KPN in Nederland. Trouwens, we vinden het allemaal normaal dat we naar het buitenland kunnen mailen! Met andere woorden, we gebruiken dagelijks allemaal gedecentraliseerde diensten zonder dat we ons daarvan bewust zijn!

 

Als we Mastodon op deze manier bekijken, wordt alles ineens een stuk minder ingewikkeld!

 

Ik hoop dat ik je interesse gewekt heb. Waar wacht je nog op? Maak nu je Mastodon-account aan. Kom je ergens niet uit? Dan kun je me bereiken via het contactformulier van deze site.

 

Zelf zal ik hier op regelmatige tijdstippen nieuwe artikels en Mastodon tutorials plaatsen!

Maak jouw eigen website met JouwWeb